Modellförändringar VW Typ1 Bubbla

Stig in i en tidsmaskin och följ med mig på en resa genom bilhistoriens mest ikoniska kapitel – en berättelse om innovation, design och en liten bil som erövrade världen med sin charm. Vi kliver in i världen av Volkswagen Typ 1, eller kärleksfullt kallad ”Bubblan”. Denna lilla bil har inte bara rullat på vägarna, den har dansat genom årtiondena och lämnat ett avtryck som sträcker sig långt bortom asfalten. Från sina ödmjuka rötter på 1930-talet till att bli en global ikon, tar vi ett steg tillbaka i tiden och utforskar Bubblans otroliga resa – en resa fylld med spännande förändringar, minnesvärda ögonblick och en kärlek som överlevt generationer.

vw bubbla timeline

Här är en sammanställning av Modellförändringar för Volkswagen Bubbla-modellens utveckling genom åren, baserat på den information som är tillgänglig:

1934 – Projektet startar
Projektet för att utveckla Volkswagen Bubbla inleds.

1935-1936 – Designändringar
Luftintagen bakom bakrutorna och de låga, minimala bak- och framlyktorna försvinner.

1937 – Dörrdesign
Dörrarna öppnas nu på ett mer konventionellt sätt med gångjärn i framkanten.

1938 – Tidiga specifikationer
En 984 cc motor med 23,5 hk introduceras. Mekaniska bromsar och osynkroniserad växellåda är på plats. Förseriebilar har vridhandtag på dörrarna, utanpåliggande förbindelsestänger till vindrutetorkarna, och raka ”höga”/långa stötfångarhorn. Inga värmeanordningar är tillgängliga.

1938-40 – Förseriebilar
Förseriebilar har vridhandtag på dörrar, utanpåliggande förbindelsestänger till vindrutetorkarna, raka ”höga”/långa stötfångarhorn och ingen värme. Ratten har tre breda ekrar.

1943 – Motorförbättringar
Cylindervolymen ökar till 998 cc.

1945 – Efterkrigstiden
Cylindervolymen ökar till 1131 cc med 25 hk. Däckdimensionen blir 5,00×16″. De första bilarna efter kriget tillverkas av delar från 1944 års terrängbilar.

1947 – Designändringar
Fyrkantiga domkraftsfästen införs. De första bilarna som exporteras går till Holland.

1949 – De luxe-modell
En de luxe-modell eller exportmodell introduceras med ny instrumentbräda. Fronthuven öppnas inifrån istället för med vridhandtag på utsidan.

1950 – Tekniska förbättringar
Hydrauliska bromsar introduceras, liksom en termostatstyrd luftkonditionering till kylfläkten. En askkopp av vipptyp läggs till och bränslekranen flyttas till mitten.

1951 – Design och komfortförbättringar
En förkromad list införs runt vindrutan, Wolfsburgs stadsvapen placeras på fronthuven, och ventilationsluckor fram på torpedsidan läggs till (kallade ”ischiasluckor”).

1952 – Tekniska förändringar
Ventilationsluckorna ersätts med ventilationsrutor på dörrarna. En ny vridratt för värmereglering introduceras, liksom ett nytt T-handtag på motorluckan. Växellådan får synkronisering på 2:an, 3:an och 4:an. Däckdimensionen ändras till 5,60×15″.

1953 – Design och motorförändringar
Den tvådelade bakrutan byts ut mot en hel ruta. Värmeöppningarna fram förses med galler. En ny motor med 1192 cc och 30 hk introduceras.

1954 – Mindre förändringar
Startknappen integreras i tändningslåset. En ny motor på 1192 cc införs.

1955 – Tekniska förbättringar
Bensintanken förändras med ett mindre påfyllningshål. En krökt växelspak ersätter den tidigare raka.

1956 – Komfort- och designändringar
Ratten för värmejustering flyttas framåt. Justeringsmöjligheter för framsätesryggstöd introduceras. Två avgasrör och kurvhandtag fram kan eftermonteras som tillbehör. Smålamporna nedanför framlyktorna tas bort.

1957 – Designförändringar
Dörrlåsen förändras och varmluftintaget flyttas fram.

1958 – Tekniska förbättringar och designändringar
Bättre bromssystem införs, en större bakruta introduceras, och radiogrillen på instrumentbrädan förändras. En ny gaspedal och större framlyktor med kromring introduceras.

1959 – Tekniska och komfortförbättringar
Framhuvens ramhuvud förstärks, kopplingen förbättras, och en krängningshämmare introduceras. Justerbara framsätesryggstöd och andra mindre förändringar införs.

1960 – Tekniska förändringar
En styrningsdämpare introduceras. Framstolarna får skålade ryggar, och blinkers med vita skärmar fram introduceras.

1961 – Tekniska och motorförändringar
Motoreffekten ökar till 34 hk, en ny helsynkroniserad växellåda införs, och en automatisk elchoke introduceras. Andra mindre förändringar sker på instrumenteringen och i kupén.

1962 – Tekniska och designförändringar
Fronthuven får en lyftfjäder, baklamporna blir större och nya värmeväxlare införs. Bensinmätare och säkerhetsbältesfästen introduceras.

1963 – Designändringar
Wolfsburgs stadsvapen på fronthuven tas bort. Tyget i taket byts ut mot plastklädsel.

1964 – Mindre förändringar
Nummerskyltbelysningen bak breddas, och bredare körriktningsvisare introduceras fram. Signalhornsringen återinförs, och en metallisk sollucka införs.

1965 – Design- och komfortförändringar
Större rutor fram och bak införs. En kurvad vindruta, förbättrade vindrutetorkare och andra komfortändringar introduceras. Ventilationsrutevred med ratt blir tillgängliga.

1966 – Tekniska förändringar och ny motor
En ny motor med 1300 cc och 40 hk införs. Framsätenas ryggstöd får en spärr. Hel- och halvljusbytare integreras i blinkersomkopplaren.

1967 – Ny motor och tekniska förbättringar
En ny motor med 1500 cc och 44 hk introduceras. Skivbromsar fram och 12 Volts elsystem införs. Andra mindre förändringar på instrumentering och design genomförs.

1968 – Omfattande förändringar
Lodräta strålkastare, större bakljus med backljus, och andra designändringar införs. En kortare fronthuv med knapp i öppningshandtaget, samt backspeglar fästa på dörrarna introduceras.

1969 – Design- och tekniska förändringar
Tankluckan får ett nytt utseende, och en ny hastighetsmätarskala introduceras. Varningsblinkers införs, och en svart brytare för varningsblinker placeras bredvid askkoppen.

1970 – Mindre förändringar
En VW 1500-modell införs med 10 vågräta luftslitsar i motorluckan.

1971 – Designändringar och nya modeller
En ny bubbla, VW 1302, införs istället för VW 1500. VW 1302 har McPherson fjäderben ↗ och större främre bagageutrymme. Motorluckan på 44 hk- och 50 hk-motorer får 26 vågräta luftslitsar.

1972 – Mindre förändringar
Antalet vågräta luftslitsar på motorluckan ändras på motorluckan för 44 hk- och 50 hk-motorerna. En cabriolet-modell introduceras med 28 vågräta luftslitsar.

1973 – Design- och modelländringar
En ny modell, VW 1303, introduceras med ”panorama”-vindruta, stora bakljus och en helt ny instrumentbräda. En specialmodell, 1303 Big, införs.

1975 – Designändringar
Blinkers integreras i stötfångaren.


Köp / sälj Volkswagen Typ 1

Att sälja din älskade Volkswagen Typ 1, eller ”Bubbla”, är en känslomässig resa. Du har investerat tid, kärlek och omsorg i den, och du vill se till att den hamnar i rätta händer. Som en erfaren vw-entusiast för dessa klassiska fordon förstår jag de utmaningar som kan uppstå när du försöker sälja på den öppna marknaden. Jag är här för att erbjuda dig en enkel och fördelaktig lösning.

Att sälja på den öppna marknaden kan vara en krävande process med tidsödande steg. Att finna den rätta köparen kan vara en utmaning som involverar annonser, svar på frågor och visningar – en tidskrävande process. Utöver detta kan osäkerhet kring prissättning göra att du riskerar att antingen underskatta värdet och förlora intäkter eller sätta ett för högt pris och avskräcka potentiella köpare. Därutöver kan hanteringen av många nyfikna, men ej allvarligt intresserade köpare, vara både utmattande och frustrerande i sin omfattning. Att dessutom navigera bland komplexiteten hos potentiellt osäkra köpare, oklarheter kring betalning och pappersarbete, kan vara en stressande uppgift.

Kontakta / Tipsa oss idag

Utan några förbindelser, vi svara gärna på frågor och bollar idéer med dig.

Fördelar Med Att Sälja Till Mig:

  1. Snabb & Enkel Process: Som en erfaren köpare har jag resurserna och kunskapen för att göra försäljningsprocessen smidig och snabb.
  2. Mindre Stress: Genom att sälja till mig slipper du hantera en ström av förfrågningar och visningar till olika personer.
  3. Passionerad Köpare: Som en sann entusiast kommer jag att värdera och vårda din veteranbil på samma sätt som du har gjort. Jag förstår värdet av dessa ikoniska fordon och kommer att se till att din bil får ett fortsatt liv med kärlek och uppskattning.
  4. Trygg Och Transparent Affär: Jag värdesätter ärlighet och transparens i varje affär. Du kan vara säker på att allt pappersarbete och överenskommelser kommer att vara tydliga och klara.

Mina tankar

Från dess tidiga dagar på 1930-talet, när de första prototyperna började ta form och de karakteristiska designelementen började växa fram, till de senare årens tekniska innovationer, är Bubblan en berättelse om kontinuerlig förändring och utveckling. Att tänka på hur luftintagen bakom bakrutorna och de små, minimalistiska fram- och baklyktorna försvann under årens lopp ger en känsla av att vara med på en resa genom designens och teknikens evolution.

Det är fascinerande att se hur Bubblan växte från sina beskedliga början till att bli en global ikon. Från de mekaniska bromsarna och osynkroniserade växellådan på de tidiga modellerna till de hydrauliska bromsarna och synkroniserade växellådan på senare år, speglar varje förbättring den övergripande strävan att skapa en bättre och mer användarvänlig upplevelse för förarna.

De små detaljerna är också vad som gör Bubblan så speciell. Övergången från vridhandtag på dörrarna till tryckknappslås, förändringen av tankluckans utformning och tillägget av kurvhandtag på instrumentbrädan ger en inblick i hur även de minsta elementen genomgick en tankeväckande förändring.

Den verkliga charmen med Bubblan ligger i dess förmåga att förmedla en känsla av nostalgi och äventyr. Varje modelländring är som ett kapitel i en bok om bilhistoria, och som en passionerad entusiast är det fantastiskt att uppleva hur dessa förändringar har bidragit till att forma Bubblans karaktär och kultur.

Sammanfattningsvis är Volkswagen Typ 1 Bubblan inte bara en bil; den är en symbol för innovation, förändring och en era av resor. Att följa dess utveckling är som att följa en älskad vän genom olika skeden av livet. Det är en påminnelse om hur teknik och design utvecklas över tid, samtidigt som bilens själ och charm förblir tidlös. Som en hängiven entusiast ser jag tillbaka med leende på Bubblans resa och ser fram emot att fortsätta utforska dess fascinerande historia.

Produktionssiffror för VW bubblan

ÅrProduktion (Sedan)Produktion (Convertible)Kommentarer
19311Från Tyskland
19322Alla från Tyskland
19331Från Tyskland
19343Endast prototyp NSU Volksauto
19352Alla från Tyskland
19363Alla från Tyskland
193730Alla från Tyskland
193844Första produktionen av KdF-Wagen
193950Alla KdF-Wagen
19408 532Första året för Kübelwagen
19418 532Alla från Tyskland (Tidigaste bubblan som fortfarande existerar ↗)
194213 427Första året för Schwimmwagen
194313 904Alla från Tyskland
194413 673Sista året för Schwimmwagen
194512 852Sista året för KdF-Wagen
194610 132Sista året för Kübelwagen
19478 987Första exporten till Nederländerna
194819 244Sista året med VD Ivan Hirst
194946 146364Första året med VD Heinz Nordhoff
195089 8952695Alla från Tyskland
195198 7093938Alla från Tyskland
1952114 3484763114 339 från Tyskland
1953151 3234256151 315 från Tyskland
1954202 1744740199 975 från Tyskland
1955279 9866361278 592 från Tyskland
1956333 1906868321 523 från Tyskland
1957380 5618196365 087 från Tyskland
1958451 5269624432 619 från Tyskland
1959575 40711006554 624 från Tyskland
1960739 44311939701 203 från Tyskland
1961827 85011998776 142 från Tyskland
1962876 25510133795 944 från Tyskland
1963838 48810599747 143 från Tyskland
1964948 37010355836 799 från Tyskland
19651 090 86310754976 653 från Tyskland
19661 080 1659712954 080 från Tyskland
1967925 7877597794 818 från Tyskland
19681 136 134133541 024 375 från Tyskland
19691 219 314158261 042 048 från Tyskland
19701 196 09918008982 629 från Tyskland
19711 291 612242731 029 489 från Tyskland
19721 220 68614865898 282 från Tyskland
19731 206 01817685860 726 från Tyskland
1974791 05312694423 306 från Tyskland
1975441 1165327111 872 från Tyskland
1976383 2771108385 957 från Tyskland
1977258 6341421632 762 från Tyskland
1978271 6731851119 131 från Tyskland
1979263 3401958919 569 från Tyskland
1980236 177518544 från Tyskland
1981157 505
1982138 091
1983119 745
1984118 138
198586 189
198646 633
198717 166Sista året i Peru
198819 008

Produktionsår

LandTillverkningsår
Tyskland (Wolfsburg)1945 – 1974
Tyskland (Emden)1964 – 1978
Tyskland (Hanover)1974 – 1975
Tyskland (Ingolstadt)1965 – 1969
Tyskland (Osnabrück)1949 – 1980
Irland1950 – 1977
Portugal1964 – 1976
Jugoslavien1973 – 1976
Sydamerika1951 – 1979
Mexiko1954 – 2002
Costa Rica1970 – 1975
Peru1966 – 1987
Uruguay1961 – 1982
Venezuela1963 – 1981
Australien1954 – 1976
Nya Zeeland1954 – 1972
Indonesien1972 – 1977
Filippinerna1959 – 1982
Thailand1972 – 1974
Brasilien1953 – 1986